fbpx

Дозволете ни да ви помогнеме да ја претворите вашата бизнис идеја во реалност

Ајде да го разјасниме вашиот бизнис сон

Ако сè уште имате само „идеја“ и не сте го започнале вашиот бизнис, тогаш вашиот менторски тим на GrowBiz прво ќе ви помогне да ги разјасните прашањата КОЈ, ШТО, ЗОШТО и КАКО, користејќи го меѓународно признатиот бизнис пристап Business Model Canvas. Ова ќе ви помогне да стекнете јасност за тоа како точно вашиот бизнис ќе создаде вредност за клиентите и како таа вредност ќе води кон профитабилност.

Следно, вашиот менторски тим ќе ви помогне да ја дизајнирате и тестирате вашата бизнис идеја со создавање и тестирање на прототип на вашиот MVP (минимален остварлив производ или услуга). Откако ќе ги оцените резултатите од тестирањето, ќе одлучите дали да продолжите со вашата првична бизнис идеја или ќе ја промените насоката.

Фаза 1: Разјаснете, дизајнирате, тестирајте

$

Цел 1: Разјаснете ја вашата бизнис идеја

Почнувајќи од прашањата КОЈ е вашиот клиент, КОЈА е вредноста што ја давате и КАКО ја испорачувате, фазата на разјаснување користи алатки како Customer Value Proposition Canvas за прецизно да го одреди вашиот целен пазар и вредноста на понудата. Исто така, го одговара прашањето ЗОШТО – движечката мисија, вредностите и визијата на вашиот бизнис.

$

Цел 2: Дизајнирајте го вашиот прототип

Оваа фаза ја претвора вашата идеја во MVP прототип (минимален остварлив производ или услуга) со дефинирање на основните карактеристики на вашиот производ. Со помош на вашиот менторски тим, ќе создадете тест верзија на вашиот производ или услуга, за кој во подоцна ќе добиете повратни информации од клиенти од реалниот свет, поврзувајќи го концептот со реалноста.

$

Цел 3: Тестирајте и потврдете

Овде, вашиот MVP се тестира со потенцијални клиенти, со цел да се потврди вашата бизнис идеја. Преку спроведување на интервјуа со клиенти – користејќи однапред внимателно дефинирана скрипта, ќе соберете непроценливи повратни информации за да одлучите дали ќе продолжите со првичната идеја, или ќе ја промените, усовршувајќи го вашиот MVP врз основа на реалните потреби на пазарот.

Планирајте го вашиот бизнис со сигурност

Конечно, со потврдена бизнис идеја и модел, вие сте подготвени да работите со вашите ментори на развивање целосен бизнис план и финансиски проекции и да бидете подготвени да го претставите вашиот бизнис со сигурност пред потенцијалните партнери, инвеститори или клиенти.

Фаза 2: Планирајте, финансирајте, започнете

$

Цел 1: Направете го вашиот бизнис план

Во Фаза 2, работиме со алатки како Business Model Canvas (BMC) за да го усовршиме вашиот бизнис модел, осигурувајќи дека е изграден на јасно разбирање на вашиот целен пазар и вредноста на понудата. Ќе навлеземе во деталите на вашите маркетинг и оперативни планови, осигурувајќи дека ефективно ќе ги достигнете пазарните сегменти.

$

Цел 2: Подгответе се да обезбедите финансирање

Ќе ги дефинирате потенцијалните опции за финансирање и ќе создадете привлечна презентациска понуда за да ја пренесете вашата бизнис визија со потенцијалните инвеститори или партнери. Оваа етапа е да ве подготви самоуверено да го претставите вашиот бизнис, истакнувајќи ја неговата посакуваност, изводливост и одржливост, за да го обезбедите потребното финансирање.

$

Цел 3: Подгответе се за започнување!

Конечно, ќе го користите вашиот сеопфатен бизнис план и финансиски проекции како водич за да ги идентификувате основните чекори за пред започнувањето, од обезбедување на финално финансирање до маркетинг стратегии, осигурувајќи дека сте подготвени за успешен влез на пазарот. Оваа фаза се однесува на делување, преминување од планирање и финансирање до вистински бизнис операции.

Бесплатен настан: „Од сон до успешен бизнис“

2 април 2024, 18:00 – 21:00

ЛинкАкрос Центар за Развој

Започнете го вашето претприемачко патување на нашиот бесплатен настан во живо, скроен специјално за нови претприемачи. Тоа е можност да се нурнете во светот на бизнисот, каде што идеите се спојуваат со реалноста. Ќе имате и можност да се поврзете со други претприемачи и бизнис ментори.

На овој настан покриваме 7 клучни прашања кои мора да ги одговорите за да избегнете неуспех при реализирање на вашата бизнис идеја. Ќе дознаете практични алатки кои ќе ви помогнат во процесот и ќе заминете со енергија и подготвени да го направите првиот чекор кон вашиот бизнис сон.

Адреса на канцеларијата

ул. Хелсинки 47A 1-5
Скопје, Македонија
Насоки

Работни часови

Пон – пет : 09:00 – 17:00
Сабота и недела: затворено
Празници: затворено

Контактирајте нè

+389 2 32 20 426
growbiz@linkacross.org

Следете нѐ на социјалните мрежи